Τελευταία Νέα από την Soccer Stars

Όλες οι δραστηριότητες, camp, σεμινάρια, επισκέψεις.

Τι προσέχω όταν επιλέγω κάποιο άθλημα για το παιδί μου

Τι πρέπει να προσέχω ως γονιός...

Ένα ερώτημα που ταλανίζει πολλούς γονείς μικρών παιδιών είναι η αναζήτηση των κριτηρίων για την επιλογή του καταλληλότερου αθλήματος και σχολής / ακαδημίας ποδοσφαίρου για το παιδί τους.

Αναγνωρίζουμε τη σημασία της μακροχρόνιας αθλητικής ανάπτυξης και κατανοούμε ότι η συμμετοχή των νεαρών αθλητών υποστηρίζει έναν ενεργό τρόπο ζωής: Όσο περισσότερα παιδιά συνεχίζουν να παίζουν αθλήματα, τόσο πιο πιθανό είναι να είναι υγιείς και δραστήριοι ενήλικες. Αυτός είναι ο πρωταρχικός σκοπός του αθλητισμού αλλά φυσικά δεν είναι ο μόνος.

Στο νεανικά μας χρόνια όλοι μας είχαμε λίγο - πολύ ασχοληθεί με κάποιο άθλημα ακολουθώντας τα στερεότυπα των γονιών μας ή των φίλων μας. Τα δικά μας? Τα χαρακτηριστικά του σώματός μας? της αντίληψής μας? Της κινητικότητάς μας και γενικότερα της ιδιοσυγκρασίας μας τα είχαμε αναγνωρίσει? Μας βοήθησε κάποιος για αυτό? Πόσοι από εμάς συνέχισαν να ασχολούνται με το άθλημα που τους είχαν γράψει οι γονείς τους και ευχόμαστε τώρα να είχαμε ασχοληθεί με κάτι άλλο?

Παρακάτω θα αναφέρουμε ορισμένα κριτήρια επιλογής του καταλληλότερου αθλήματος αλλά και κάποια βασικά σημεία που πρέπει να προσμετρά ο γονιός πριν εγγραφή του παιδιού του σε μια σχολή / ακαδημία ποδοσφαίρου.

 Επιλογή Αθλήματος:

Η εύρεση ενός αθλήματος που θα ταιριάζει στο παιδί σας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. 

 1. Ηλικία. Τα παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών έχουν βασικές κινητικές δεξιότητες, αλλά έχουν λιγότερες πολύπλοκες κινητικές δεξιότητες. Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν πιο ανεπτυγμένες κινητικές δεξιότητες. Και μπορούν να χειριστούν πράγματα όπως η στρατηγική, ο ανταγωνισμός και η πίεση.
 2. Προσωπικό ενδιαφέρον. Το παιδί σας προσελκύεται σε ένα συγκεκριμένο άθλημα; Του αρέσει να παρακολουθεί τοπικά παιχνίδια ή να παρακολουθεί το άθλημα στην τηλεόραση; Η περιέργεια και ο ενθουσιασμός είναι καλοί παρακινητές.
 3. Ιδιοσυγκρασία. Σκεφτείτε πόσο κοινωνικό είναι το παιδί σας. Μερικά παιδιά προσελκύονται σε ομαδικά αθλήματα όπως ποδόσφαιρο ή μπάσκετ. Άλλοι προτιμούν να επικεντρώνονται σε ατομικούς στόχους. Αυτά τα παιδιά μπορεί να προτιμούν κολύμπι, τένις ή τρέξιμο.
 4. Φυσικά χαρακτηριστικά. Είναι το παιδί σας ψηλό; Είναι πιο ευέλικτη; Έχει δύναμη; Διαφορετικοί τύποι σώματος μπορούν να ταιριάζουν περισσότερο σε διαφορετικά αθλήματα. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα απολαύσει ένα άθλημα που δεν φαίνεται να ταιριάζει στη σωματική του διάπλαση.
 5. Το πρόγραμμα του παιδιού σας. Ορισμένα αθλήματα έχουν έντονα προγράμματα με προπονήσεις και αγώνες. Θα μπορεί το παιδί σας να πάει σε όλα αυτά; 
 6. Το πρόγραμμα της οικογένειάς σας. Σκεφτείτε πώς οι προπονήσεις και οι αγώνες θα επηρεάσουν την καθημερινή σας ζωή. Θα επηρεάσουν επίσης και τα σχέδια της οικογένειάς σας; Πολλά αθλήματα έχουν αθλήματα τα σαββατοκύριακα. Μπορείτε να προσαρμόσετε τον οικογενειακό χρόνο όπως απαιτείται;
 7. Κόστος. Το κόστος εξοπλισμού, στολών, συνδρομής και άλλων εξόδων μπορεί να είναι υψηλό για ορισμένα αθλήματα. Μπορεί η οικογένειά σας να τα αντέξει οικονομικά;
 8. Ποιος είναι υπεύθυνος / προπονητής Σας αρέσει στο παιδί σας ο προπονητής; Η εμπειρία και η στάση του / της ταιριάζει με τις αξίες σας; Έχει τις γνώσεις που χρειάζεται ώστε να είναι παράδειγμα για το παιδί σας.
 9. Το πιο σημαντικό!!!      Ρωτήστε το παιδί σας κάνοντάς του μερικές ερωτήσεις για να μάθετε πώς αισθάνεται για το άθλημα, όπως:
  1. Διασκέδασες σήμερα στην προπόνηση/ αγώνα;
  2. Τι έμαθες σήμερα από την προπόνηση; 
  3. Ποιο ήταν το αγαπημένο σου στιγμή στην προπόνηση/ αγώνα ;
  4. Το λιγότερο αγαπημένο σου;
  5. Τι σου άρεσε  περισσότερο από τον προπονητή ή τους συμπαίκτες σου;
  6. Τι σου άρεσε λιγότερο από τον προπονητή ή τους συμπαίκτες σου;
  7. Ποιο είναι το καλύτερο πράγμα για να είσαι σε αυτήν την ομάδα;
  8. Το λιγότερο αγαπημένο σου πράγμα;
  9. Μην εκπλαγείτε αν το παιδί σας θέλει να αλλάξει αθλήματα μερικές φορές. Μπορεί να χρειαστούν μερικές προσπάθειες για ένα παιδί να ανακαλύψει τι είδους πράγματα απολαμβάνει και είναι καλό. Αλλά ακόμη και αν ένα άθλημα δεν είναι κατάλληλο, μπορεί ακόμα να προσφέρει μια καλή μαθησιακή εμπειρία.

Επιλογή Σχολής / Ακαδημίας ποδοσφαίρου:

 

Θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πολλές σελίδες σε αυτόν τον τομέα. Είναι όμως τα πράγματα πιο απλά από όσο φανταζόμαστε. Σίγουρα εκείνο που πρέπει να προσέχουν οι γονείς στην επιλογή της σχολής/ ακαδημίας είναι οι προπονητές της. Να είναι διπλωματούχοι, να έχουν τη γνώση και την τέχνη να μεταφέρουν στα παιδιά, τη φιλοσοφία του ποδοσφαίρου, τη τεχνική, τη τακτική, κι όλα όσα εμπεριέχονται στις έννοιες «αθλητισμός», «ευ αγωνίζεσθαι» και «ποδόσφαιρο», προετοιμάζοντας και αναπτύσσοντας τα όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και ως άτομα στην κοινωνία. Όμως όλα αυτά περιγράφονται με μία και μόνο λέξη... Αγάπη!! Αγάπη για το αντικείμενό τους, αγάπη για τα παιδιά, αγάπη για τις διαπροσωπικές σχέσεις.  Τόσο απλό αλλά ίσως τόσο δύσκολο να το βρεις.

Με εκτίμηση,

SOCCER STARS